Dit is wat deze zwarte kabels op de weg precies meten

Het is je vast wel opgevallen: de zwarte kabels waar je overheen rijdt of fietst. Ze liggen per twee over de weg en zijn ietsje dunner dan een tuinslang. Ze liggen op vele straten in en rond Hardenberg.

Verkeerssituatie in beeld
Als je deze kabels ziet, betekent het dat de gemeente of provincie het verkeer in kaart wil brengen. Het aantal voertuigen dat over de kabels rijdt, wordt geteld. Zo kan er gemeten worden hoe intensief het verkeer op een bepaalde weg is.

Maar waarom liggen er dan twee kabels? Dat is zodat dan gemeten wordt van welke kant het verkeer komt. De kabel die als eerste overreden wordt door een auto of fiets, is immers de kant waarvandaan de auto of fiets komt.

Er wordt nog meer gemeten
Naast de verkeersintensiteit kan er meer gemeten worden met de kabels. Bijvoorbeeld hoe zwaar het verkeer is dat over de kabels rijdt (vrachtverkeer is zwaarder) en de rijsnelheden.

Dit doet de gemeente met de resultaten
Al die gegevens worden in kaart gebracht om een actueel beeld te hebben van een verkeerssituatie. De gemeente kan op basis hiervan veranderingen doorvoeren, bijvoorbeeld als het in een straat op bepaalde tijdstippen te druk is.

Of als er grote veranderingen op komst zijn: zo komt er in de toekomst misschien wel meer verkeer op de Parkweg, omdat er een nieuwe woonwijk wordt gebouwd in de wijk Marslanden. Dan moet van tevoren duidelijk zijn of het niet al te druk is op een bepaalde weg. Ook kunnen verkeersbesluiten door de gegevens van de kabels geëvalueerd worden.

Gerelateerde berichten