Registreer tijdig je voertuig om 140 euro te besparen

Golfkarretjes, quads, grote grasmaaiers en bijvoorbeeld de tractor: voor meer dan een half miljoen voertuigen uit verschillende categorieën geldt dat zij voor 1 januari 2022 geregistreerd moeten zijn. Een deel daarvan krijgt al direct een kenteken, het andere deel moet er uiterlijk 1 januari 2025 aan geloven.

Heb jij zo’n voertuig? Dan betaal je 18 euro om je voertuig te laten registreren. Het is van belang dat je dat op tijd doet, want anders ben je veel meer geld kwijt. Na 1 januari 2022 moet het voertuig eerst gekeurd worden. ‘Dat kost minimaal 140 euro aan registratie- en keuringskosten.

Alles wat op de openbare weg rijdt, moet geregistreerd worden. Er valt meer onder de ‘openbare weg’ dan je denkt, de openbare weg is bijvoorbeeld ook eigen terrein dat toegankelijk is voor anderen. Alle voertuigen die sneller rijden dan 6 kilometer per uur, vallen onder de registratieplicht.

De plicht komt voort uit Europese wetgeving waar Nederland op achterloopt. Die moet bijdragen aan de verkeersveiligheid, maar ook de handhaving vergemakkelijken.

Ook zijn er een aantal voertuigen die, net als auto’s, voortaan een apk krijgen. ‘En tractoren met een kenteken mogen straks 40 kilometer per uur rijden.

Uitzonderingen op de registratieplicht

Er zijn een aantal uitzonderingen. Zo hoeven hele langzame voertuigen, bijvoorbeeld een hoogwerker, en kleintjes, bijvoorbeeld een hondenpoepverzamelwagen, niet geregistreerd te worden.

Gerelateerde berichten