Brand in houten bijgebouw Rheeze

De brandweer kreeg vrijdagmorgen, net na middernacht, een melding van een woningbrand aan de Rheezerweg in Rheeze. Deze brand is door de bewoners zelf bij toeval ontdekt. De dochter wilde naar bed en ontdekte dat er een stop uit lag. Haar vader had direct een voorgevoel dat er in de naastgelegen schuur iets mis moest zijn. Ze hadden onder de overkapping gezeten en de kachel aan gehad. Hij zag een oranje gloed en wist gelijk dat het mis was. Hij rende op blote voeten naar buiten en begon alvast te blussen met de tuislang. De vrouw des huizes belde ondertussen de brandweer. De brandweer was ontzettend snel ter plaatse. De woning heeft een rieten kap, wat bij brand extra gevaar oplevert.

Op het schuurtje met de overkapping liggen dakpannen. Maar de wand van de overkapping waar de kachel had gebrand, is van hout. De brandweer heeft de brandhaard geïnspecteerd maar kon zo niet zeggen wat nu de oorzaak is geweest. Wel was aan het hout te zien dat het al wel langer had gesmeuld. De schoorsteen van de ‘buitenhaard’ is dubbelwandig en daar was ook niets aan te zien. De hitte van de kachel zelf en elektrische bedrading die langs de dubbelwandige afvoerpijp liep en het hout eromheen, zijn vermoedelijk door een samenloop van omstandigheden de oorzaak van de brand. De brandweer is nog wel even gebleven omdat de buitenwand en plafond nog bleven smeulen.

Gerelateerde berichten