Update: Grote brand in De Krim

 

Update:

Bij de grote brand die donderdag woedde in De Krim is geen asbest vrijgekomen. Dat meldt de gemeente Hardenberg.

De brandweer heeft grondig onderzoek gedaan naar de gevolgen voor de brand in de omgeving. Hieruit is gebleken dat er geen asbest is vrijgekomen bij de brand. Tijdens de brand kwam er veel rook over het dorp.

Er zijn metingen in de lucht gedaan. Ook zijn de materialen die verbrand zijn nader onderzocht. Uit de metingen en onderzoeken blijkt dat er geen specifieke gevaarlijke stoffen in de lucht of in de materialen zitten. “Vindt u stukjes verbrande materialen in uw tuin? Dan kunt u deze zelf opruimen en weggooien bij het restafval”, aldus de gemeente.

Heeft u last van klachten van de rook?

Rook is nooit gezond. Rook inademen kan leiden tot brandende ogen, een geïrriteerde neusholte, keel of luchtwegen. Herkent u deze symptomen? Neem dan contact op met uw huisarts.

 

De brandweer is donderdagmiddag uitgerukt voor een brand bij een bedrijf aan de Fabriekswijk in De Krim.

Het gaat om een brand bij een droogbloemengroothandel in een bedrijfsverzamelgebouw. De brand woedt in een gebied van ongeveer 20 bij 40 vierkante meter. Het gaat waarschijnlijk om papier of papierbalen. De brandweer heeft opgeschaald naar grote brand Grip1. Bij de brand komt veel rook vrij volgens de Veiligheidsregio, het advies is om bij rookoverlast ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Inmiddels is hiervoor ook een NL-Alert voor verstuurt.

De brand is binnen in het pand. Omdat het niet duidelijk is of de brandweer het pand veilig kan betreden, wordt gewacht met het blussen van de brand. In de tussentijd wordt blusrobot Fikthor ingezet. Inmiddels (18:00 uur) is de brand uitslaand.

Korpsen uit Coevorden, Hardenberg, Gramsbergen, Wesepe, Heino, Zwolle en Slagharen assisteren de brandweer van De Krim bij het blussen van de brand. Volgens de politie komt er mogelijk asbest vrij bij de brand.

Er wordt door de meetploeg constant gemeten of er gevaarlijke stoffen vrijkomen. Tot nu toe is uit de metingen gebleken dat er geen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Er worden wel schadelijke stoffen gemeten, zoals CO (koolstofmonoxide), maar dit is niet in gevaarlijke concentraties. Rook is tenslotte altijd schadelijk.

Opvang omwonenden en afsluiting N377

Bewoners uit naast gelegen panden werden opgevangen in sport- en cultuuraccommodatie de Beuk. Inmiddels is geleken dat dit niet meer nodig is. Vanwege de hevige brand is de N377 tussen Dedemsvaart en Coevorden in beide richtingen afgesloten.

Oorzaak

Over gewonden of de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Gerelateerde berichten