‘Mondkapjesplicht en thuiswerkadvies vervallen vanaf volgende week zaterdag’

De coronaversoepelingen komen in een stroomversnelling terecht. Het demissionaire kabinet wil vanaf volgende week zaterdag de thuiswerk- en mondkapjesplicht afschaffen. Dat melden Haagse bronnen aan de NOS.

Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid Welzijn en Sport reageerde al op de berichten. Hij zei dat het “goed zou kunnen” dat het gaat gebeuren.

Anderhalve meter

De belangrijkste coronamaatregel die overblijft is de anderhalve meter afstand. Als die in acht genomen kan worden, is een mondkapje niet meer nodig. Als er geen afstand kan worden bewaard, zoals bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, dan is een mondkapje nog wel verplicht. Het OMT brengt ook nog een advies uit over mondkapjes in winkels, zoals supermarkten. Daarover wordt komende vrijdag meer duidelijk.

Ook bij het vervallen van het thuiswerkadvies speelt de anderhalve meter een beslissende rol: mensen die bijvoorbeeld op een kantoor werken, waar je anderhalve meter afstand kunt houden, worden aangemoedigd weer naar het werk te gaan. Waar je geen afstand kunt houden, blijft het devies: “Werk thuis.”

Gerelateerde berichten